Poniedziałek, 24 lipca 2017

Ozonowanie przedłuża świeżość, rozprawia się z pleśnią i grzybami

2015-07-14 12:00:00 (ost. akt: 2015-07-14 10:39:25)
Zabieg ozonowania dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, stajnie, obory, chlewnie. Nie tylko usuwa przykre zapachy, ale przede wszystkim zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt

Zabieg ozonowania dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, stajnie, obory, chlewnie. Nie tylko usuwa przykre zapachy, ale przede wszystkim zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

Ozonowanie jest jedną z tych metod, którą należy wykorzystywać w rolnictwie. Ozon, jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji i deakaryzacji pomieszczeń. Zabieg ozonowania powinien być stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie — w kurnikach, przechowalniach i magazynach warzyw i owoców, oborach i stajniach.

Ozonowanie jest bardzo skuteczne w rozprawianiu się z nieprzyjemnymi zapachami, ale także wirusami, grzybami, roztoczami.

Polecany jest w przetwórstwie i przechowalnictwie


Największą zaletą ozonu jest to, że doprowadza on do utlenienia materiału praktycznie bez powstawania niepożądanych lub szkodliwych produktów ubocznych. Stąd też tak bardzo zalecany jest do stosowania w rolnictwie, w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami. Dzięki właściwościom aktywnego tlenu zabieg ozonowania jest skuteczny w ochronie przed insektami i gryzoniami, świetnie rozprawia się z pleśnią i grzybami. Dlatego polecany jest w przetwórstwie i przechowalnictwie mięsa i ryb, a także owoców i warzyw.

Ozon zalecany jest do stosowania w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami
Fot. Anna Uranowska
Ozon zalecany jest do stosowania w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami


Produkt przebywający w atmosferze z zawartością ozonu staje się odporny na zakażenia bakteryjne i wirusowe. Ponadto zabieg przedłuża np. świeżość warzyw i owoców i usuwa z nich resztki pestycydów.

Zabieg ozonowania także dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, stajnie, obory, chlewnie. Nie tylko usuwa przykre zapachy, ale przede wszystkim zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt.

Pod dodatkowym tlenem


Tajemnica zabiegu leży w samym ozonie, jego silnym oddziaływaniu. Ozon powstaje w wyniku rozpadu trójatomowej cząsteczki tlenu pod wpływem wyładowania elektrycznego. W naturze pojawia się po burzy. Powietrze wówczas pachnie świeżo, wiosennie. W przypadku zabiegów ozon otrzymujemy sztucznie przy użyciu tzw. generatorów ozonu.

Działanie bakteriobójcze ozonu jest ok. 50 razy skuteczniejsze i 3000 razy szybsze niż na przykład chloru. Warto to brać pod uwagę planując „porządki” w gospodarstwie. Pamiętajmy, że przed ozonowaniem pomieszczenie trzeba przewietrzyć i uszczelnić, aby ozon nie wydobywał się na zewnątrz. Ponieważ ozon jest gazem niebezpiecznym dla człowieka, zabieg powinna wykonywać profesjonalna firma. Po ozonowaniu trzeba dokładnie wywietrzyć pomieszczenie.

kr


Andrzej Iwaszko, specjalista, właściciel firmy wykonującej zabiegi ozonowania:
Ozon jest najsilniejszym utleniaczem i ma szerokie spektrum działania na mikroorganizmy: bakterie, zarodniki przetrwalnikowe bakterii, wirusy, grzyby i ich zarodniki, pierwotniaki. Działa silnie bakteriobójczo. W dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.

Zabieg ozonowania polecamy także przy dezynfekcji sal operacyjnych i zabiegowych w szpitalach i w poczekalniach, przychodniach oraz w obiektach użyteczności publicznej, np. przedszkola, szkoły, sale kinowe itp. Ozonowanie usunie także zapach spalenizny z pomieszczeń i sprzętów, które były poddane zadymieniu, np. w czasie pożaru.


prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz:
Ozon jest silnym utleniaczem. Zabiegi z jego użyciem są przyjazne środowisku i nawet akceptowane w produkcji ekologicznej. W wyniku zastosowania ozonu nie powstają żadne produkty uboczne. Skutecznie niszczy bakterie. W dużych stężeniach ozon jest trującym gazem dla owadów i szkodników przechowywanych produktów spożywczych, dlatego jest rozważanym środkiem do zastosowania w zabiegach dezynsekcji.


Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 7 (298) 8 lipca 2015 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. hurem #1826366 | 83.24.*.* 1 paź 2015 11:43

    no właśnie słyszałam, że ozonowanie dobrze sobie radzi w takich sytuacjach.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz