Niedziela, 17 grudnia 2017

Ozonowanie w chlewniach, oborach i kurnikach

2015-06-22 10:29:51 (ost. akt: 2015-06-22 10:36:57)
Ozonowanie usunie także zapach spalenizny z pomieszczeń i sprzętów, które były poddane zadymieniu, np. w czasie pożaru

Ozonowanie usunie także zapach spalenizny z pomieszczeń i sprzętów, które były poddane zadymieniu, np. w czasie pożaru

Autor zdjęcia: Kamil Foryś

Podziel się:

Ozon jest jednym z najskuteczniejszych znanych środków dezynfekcyjnych. Jako silny utleniacz powszechnie jest stosowany do usuwania zanieczyszczeń chemicznych, w dezynfekcji, dezodoryzacji oraz w usuwaniu alergenów i roztoczy w pomieszczeniach. Zabieg ozonowania idealnie dezynfekuje pomieszczenia inwentarskie — kurniki, stajnie czy obory. Powinien więc być stosowany rutynowo w każdym gospodarstwie.

Ozonowanie jest jedną z tych metod, które można, bez obaw, stosować także w rolnictwie. Czyszczenie pomieszczeń inwentarskich powinno się odbywać po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego. Metod zapewniających odpowiednią higienę w tych pomieszczeniach jest kilka, jednak ozonowanie jest metodą najskuteczniejszą i najbardziej trwałą. Zabieg może też być stosowany w każdym gospodarstwie w takich pomieszczeniach jak chlewnie, obory, stajnie, kurniki ale także w magazynach warzyw i owoców, czy w miejscach przetwarzania mięsa.

W kontakcie z żywnością i w chowie zwierząt


Szczególną zaletą ozonowania jest jego „czysty charakter”, ponieważ doprowadza on do utlenienia materiału praktycznie bez powstawania niepożądanych lub szkodliwych produktów ubocznych. Stąd też świetnie sprawdza się w rolnictwie, w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami.
Technologia ozonowa, ze względu na właściwości aktywnego tlenu, może być stosowana m.in.: w ochronie przed insektami i gryzoniami, usuwaniu pleśni i grzybów. Stąd też zabieg zalecany jest nie tylko w przetwórstwie i przechowalnictwie mięsa i ryb, owoców i warzyw, ale także w odkażaniu pomieszczeń, w których odbywa się hodowla i chów żywca. Zastosowanie ozonowania w chlewniach, oborach, kurnikach zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy.

Czyszczenie pomieszczeń inwentarskich powinno się odbywać po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego
Fot. Beata Szymańska
Czyszczenie pomieszczeń inwentarskich powinno się odbywać po zakończeniu każdego cyklu produkcyjnego



Tlen atomowy jako „piorunujący” utleniacz


Ozonowanie jest skuteczne, gdyż oddziałuje czystym ozonem. Ozon powstaje w wyniku wyładowania elektrycznego z tlenu zawartego w powietrzu. Następnie ozon rozpada się na tlen cząsteczkowy i atomowy i właśnie tlen atomowy jest „piorunującym” utleniaczem, przez to bardzo mocnym środkiem dezynfekcyjnym. W naturze pojawia się po burzy. Powietrze wówczas pachnie świeżo, wiosennie. W przypadku zabiegów ozon otrzymujemy sztucznie przy użyciu tzw. generatorów ozonu.

Działanie bakteriobójcze ozonu jest ok. 50 razy skuteczniejsze i 3 000 razy szybsze niż na przykład chloru. Warto to brać pod uwagę planując „porządki” w gospodarstwie. Pamiętajmy, że przed ozonowaniem pomieszczenie trzeba przewietrzyć i uszczelnić, aby ozon nie wydobywał się na zewnątrz. Ponieważ ozon jest gazem niebezpiecznym dla człowieka, zabieg powinna wykonywać profesjonalna firma. Po ozonowaniu trzeba dokładnie wywietrzyć pomieszczenie.

Andrzej Iwaszko, właściciel firmy wykonującej zabiegi ozonowania:

„Ozon jest najsilniejszym utleniaczem i ma szerokie spektrum działania na mikroorganizmy: bakterie, zarodniki przetrwalnikowe bakterii, wirusy, grzyby i ich zarodniki, pierwotniaki. Działa silnie bakteriobójczo. W dużych stężeniach jest gazem trującym, niebezpiecznym dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.

Zabieg ozonowania polecany jest także przy dezynfekcji sal operacyjnych i zabiegowych w szpitalach i w poczekalniach, przychodniach oraz w obiektach użyteczności publicznej, np. przedszkola, szkoły, sale kinowe itp. Ozonowanie usunie także zapach spalenizny z pomieszczeń i sprzętów, które były poddane zadymieniu, np. w czasie pożaru”.


Kr

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 6 (297) 10 czerwca 2015 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. juras #1826367 | 83.24.*.* 1 paź 2015 11:44

    Jeśli poszukujecie dobrej firmy która zajmuje się ozonowaniem polecam firmę airozone ;)

    ! - + odpowiedz na ten komentarz