Piątek, 19 kwietnia 2024

Hodowcy bydła sięgnęli po laury

2015-06-15 08:00:00 (ost. akt: 2015-06-12 15:48:04)
Wojciech Jończyk w 2007 podczas wystawy zwierząt hodowlanych w Olsztynie

Wojciech Jończyk w 2007 podczas wystawy zwierząt hodowlanych w Olsztynie

Autor zdjęcia: Anna Uranowska

Podziel się:

Hodowców bydła z Warmii i Mazur oraz z Mazowsza stanęli na podium prestiżowego konkursu Ferma Bydła i Hodowca Bydła Mlecznego oraz Mięsnego, wyłaniającego najlepszych hodowców bydła w kraju. Uroczysta gala finałowa z wręczeniem nagród odbyła się 15 maja na Międzynarodowych Targach Poznańskich.

Podczas gali zaprezentowano 12 najlepszych producentów i hodowców bydła w Polsce w czterech kategoriach, wyłonionych spośród kilkudziesięciu nominowanych. Ideą konkursu jest przede wszystkim promowanie gospodarstw utrzymujących bydło wyróżniających się postępem hodowlanym i efektami produkcyjnymi, innowacyjnymi rozwiązaniami technicznymi i technologicznymi, wysokim poziomem dobrostanu zwierząt oraz ochroną środowiska.

I miejsce w kategorii Hodowca Bydła Mlecznego


Za rok 2014 wyróżnienie zdobył pan Wojciech Jończyk z Garzewka. Rolnik hoduje bydło HF znajdujące się pod kontrolą użytkowości mlecznej. Wydajność dla obory 11 334 kg, 57 szt. zwierząt wpisanych do ksiąg hodowlanych, zdobywca wielu nagród na krajowych wystawach zwierząt.

Gospodarstwo znajduje się w malowniczej miejscowości Garzewko w północno-wschodniej części Polski, około 20 km od Olsztyna. Zajmuje się hodowlą bydła mlecznego, produkcją mleka oraz sprzedażą materiału hodowlanego.

Państwo Jończyk prowadzą gospodarstwo rodzinne od 1988 roku. Początkowo prowadzono hodowlę polskiego bydła nizinnego czarno-białego w oparciu o niewielki areał. W 1997 roku do gospodarstwa zostały sprowadzone wysokocielne jałówki z Holandii, rasy holsztyńsko-fryzyjskiej. W roku 1999 została wybudowana obora wolnostanowiskowa z halą udojową auto tandem 4x4, a w roku 2005 powstała kolejna obora dla młodzieży hodowlanej.

Gospodarstwo zajmuje powierzchnię ponad 100 ha, z czego 45 ha to grunty orne, a 56 ha to użytki zielone (łąki i pastwiska). Obecnie stado liczy 180 sztuk bydła, w tym stado podstawowe to 63 krowy, a resztę stanowią cielęta i młodzież (po 35 szt.), jałówki cielne 16 szt. oraz 31 byczków przeznaczonych do sprzedaży. Priorytetem w gospodarstwie jest utrzymanie dobrostanu zwierząt na najwyższym poziomie.

II miejsce w kategorii Ferma Bydła Mlecznego


Jolanta i Jarosław Dobrowolscy z miejscowości Stany Małe w województwie mazowieckim zajęli II miejsce w kategorii Ferma Bydła Mlecznego.

Jolanta i Jarosław Dobrowolscy z miejscowości Stany Małe
Fot. Arch. prywatne
Jolanta i Jarosław Dobrowolscy z miejscowości Stany Małe














Laureaci gospodarują na 90 hektarach ziemi, z czego 56 ha to grunty własne, a 34 ha są dzierżawione. Powierzchnia użytków zielonych to 54 hektary, na których uprawiana jest przede wszystkim kukurydza na kiszonkę oraz pszenżyto. Cała struktura zasiewów jest dostosowana do potrzeb hodowli wysokomlecznego bydła. Stado liczy 216 sztuk, z czego 106 sztuk to krowy dojne. Cielęta utrzymywane są w zmodernizowanej w 2003 roku oborze. Obora dla dorosłych zwierząt jest wolnostanowiskowa, a krowy stoją na betonowych rusztach, skąd odchody są automatycznie usuwane za pomocą specjalnego urządzenia. W pełni zautomatyzowane jest również zadawanie paszy. Wszystkie elementy obory są tak przemyślane, by zapewnić zwierzętom jak największy komfort i dobre warunki przebywania. Są czochradła, zraszacze na stole paszowym, specjalne kurtyny zamiast okien i wiele innych udogodnień. Wydajność mleczna stada wynosi 9 860 kg mleka.

I miejsce w kategorii Ferma Bydła Mięsnego


Też najwyższą notę za roku 2014 otrzymał rolnik Krzysztof Baraniak z Sarnowa. Stado podstawowe liczy 110 krów mamek (zwierzęta czystorasowe i mieszańce rasy Limousiene), chów ekstensywny, doskonałe wyniki rozrodu, gospodarstwo utrzymane w tradycyjnym warmińskim stylu, młode zwierzęta sprzedawane są po odsadzeniu od mamek do dalszego opasu.

Gospodarstwo rolne Krzysztofa Baraniaka położone jest w małej miejscowości Sarnowo w powiecie lidzbarskim
Fot. Arch. prywatne
Gospodarstwo rolne Krzysztofa Baraniaka położone jest w małej miejscowości Sarnowo w powiecie lidzbarskim













Gospodarstwo rolne Krzysztofa Baraniaka położone jest w małej miejscowości Sarnowo w powiecie lidzbarskim. Gospodarstwo oraz pasze przeznaczone dla bydła posiadają certyfikat ekologiczny. Od 2014 roku decyzją hodowcy zwierzęta nie są objęte certyfikatem. Na szczególną uwagę zasługuje wkład właściciela w zachowanie tradycyjnego wyglądu wszystkich budynków w gospodarstwie. Budynki robią niesamowite wrażenie w porównaniu z nowoczesnymi obiektami spotykanymi w nowoczesnych gospodarstwach.

Zwierzęta utrzymywane są bez uwięzi na głębokiej ściółce. Obornik usuwany jest i wywożony bezpośrednio na pole zgodnie z wymogami dla gospodarstw ekologicznych. Zadawanie pasz w oborze umożliwia szeroki stół paszowy. Jedynym nowoczesnym elementem w oborze są świetliki w ścianach bocznych doświetlające oborę.

Zwierzęta utrzymywane są w systemie ekstensywnym i żywione paszami ekologicznymi. Żywienie letnie stada to zazwyczaj wyłącznie bardzo dobrej jakości pastwisko, usytuowane w pobliżu zagrody. Żywienie zimowe krów opiera się na paszach objętościowych (siano, sianokiszonka, słoma).

III miejsce w kategorii Hodowca Bydła Mięsnego


Kolejny nagrodzony to pan Marek Józefowicz z Samin. Stado podstawowe to 40 mamek Limousine, całe stado 150 sztuk — doskonałe wyniki hodowlane, materiał genetyczny pozyskiwany z najlepszych hodowli francuskich gwarantujący doskonałe wyniki w rozrodzie.

Marek Józefowicz w swoim gospodarstwie, Samin w powiecie ostródzkim
Fot. Arch. prywatne
Marek Józefowicz w swoim gospodarstwie, Samin w powiecie ostródzkim










Rodzinne gospodarstwo Marka Józefowicza znajduje się w małej miejscowości Samin w powiecie ostródzkim. Piękne otoczenie sprzyja hodowli bydła mięsnego, którą rozpoczęto w 2005 roku. Początkowo było to 10 jałówek rasy Limousine sprowadzonych z Francji. Stopniowo przez lata hodowla rozwijała się, w 2011 roku wybudowano nową, przestronną oborę i powiększono stada. Poza hodowlą bydła mięsnego w gospodarstwie prowadzony jest intensywny opas oraz produkcja mleka

Gospodarstwo dysponuje sporym areałem — ponad 230 ha, część upraw przeznaczana jest na pasze dla zwierząt. Głównie jest to kukurydza na kiszonkę, trawy oraz zboża. Dobrostan i warunki utrzymania zwierząt są na bardzo wysokim poziomie. Otoczenie zabudowań jest bardzo zadbane. Głównym celem prowadzonej hodowli jest doskonalenie genetyczne stada z zachowaniem czystości rasy. W najbliższych latach planowane jest powiększenie stada podstawowego do 50 sztuk. Zwierzęta znajdują się pod oceną użytkowości.

Abc

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 6 (297) 10 czerwca 2015 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. xxxx #1762195 | 82.139.*.* 24 cze 2015 22:53

    Gratulacje mój kuzynie pięknie rozwinąłeś gop0darstwo.Pozdrawiam.kuzynka z Gdańska

    ! - + odpowiedz na ten komentarz