Wtorek, 22 sierpnia 2017

Zastosowanie ozonowania w rolnictwie

2015-05-21 10:00:00 (ost. akt: 2015-05-20 09:09:41)
Ozonowanie w hodowli zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy

Ozonowanie w hodowli zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy

Podziel się:

Ozonowanie jest jedną z tych metod, które można, bez obaw, stosować także w rolnictwie. Także, ponieważ bardziej znamy zastosowanie ozonu w pomieszczeniach domowych, szpitalach czy domkach letniskowych niż np. w chlewniach, magazynach warzyw i owoców czy w oborach.

Ozonowanie jest bardzo skuteczne w rozprawianiu się z nieprzyjemnymi zapachami, ale także wirusami, grzybami, roztoczami. Ozon może być stosowany w szerokim zakresie do oczyszczania i dezynfekcji. Główną jego zaletą jest jego „czysty charakter”, ponieważ doprowadza on do utlenienia materiału praktycznie bez powstawania niepożądanych lub szkodliwych produktów ubocznych. Stąd też świetnie sprawdza się w rolnictwie, w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami.


W przetwórstwie i produkcji żywności


Technologia ozonowa, ze względu na właściwości aktywnego tlenu, może być stosowana m.in.: w ochronie przed insektami i gryzoniami, usuwaniu pleśni i grzybów. Stąd też zabieg polecany jest w przetwórstwie i przechowalnictwie mięsa i ryb, a także owoców i warzyw.

Jeśli chodzi o mięso, to zastosowanie ozonu w pomieszczeniach produkcyjnych znakomicie poprawia warunki sanitarne. Gotowy produkt, przebywający w atmosferze z zawartością ozonu, odporny jest na zakażenia bakteryjne i wirusowe.

Samochodowy transport służący do przewozu mięsa i jego przetworów, poddawany periodycznie ozonowaniu jest kolejnym wyeliminowanym ogniwem umożliwiającym zakażenie towaru. Poza tym, ozonowanie pomieszczeń rozbioru mięsa, lad chłodniczych oraz sal sprzedaży w sklepach mięsnych, przedłuża świeżość i trwałość mięsa i jego przetworów.

W przechowalnictwie i budynkach inwentarskich


Podobna sytuacja jest w przypadku zastosowania ozonowania w pomieszczeniach, w których przechowywane są owoce i warzywa. Zabieg przedłuża ich świeżość i usuwa z nich resztki pestycydów.

I w końcu miejsca, w których odbywa się hodowla żywca — chlewnie, obory, kurniki. Ozonowanie w hodowli zapobiega chorobom zakaźnym zwierząt i usuwa przykre zapachy.

A jak to właściwie działa?


Dlaczego ozonowanie jest takie skuteczne? Bo oddziałuje czystym ozonem. Ozon powstaje w wyniku rozpadu trójatomowej cząsteczki tlenu pod wpływem wyładowania elektrycznego. W naturze pojawia się po burzy. Powietrze wówczas pachnie świeżo, wiosennie. W przypadku zabiegów ozon otrzymujemy sztucznie przy użyciu tzw. generatorów ozonu.
Działanie bakteriobójcze ozonu jest ok. 50 razy skuteczniejsze i 3 000 razy szybsze niż na przykład chloru. Warto to brać pod uwagę planując „porządki” w gospodarstwie. Pamiętajmy, że przed ozonowaniem pomieszczenie trzeba je przewietrzyć i uszczelnić, aby ozon nie wydobywał się na zewnątrz. Ponieważ ozon jest gazem niebezpiecznym dla człowieka, zabieg powinna wykonywać profesjonalna firma. Po ozonowaniu trzeba dokładnie wywietrzyć pomieszczenie.

Ozonowanie świetnie sprawdza się w rolnictwie, w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami
Ozonowanie świetnie sprawdza się w rolnictwie, w kontakcie z żywnością czy warzywami i owocami


prof. dr hab. Stanisław Ignatowicz, SGGW:
Zabiegi z użyciem ozonu są przyjazne środowisku i nawet akceptowane w produkcji ekologicznej. W wyniku zastosowania ozonu nie powstają żadne produkty uboczne. Skutecznie niszczy bakterie. W dużych stężeniach ozon jest trującym gazem dla owadów i szkodników przechowywanych produktów spożywczych, dlatego jest rozważanym środkiem do zastosowania w zabiegach dezynsekcji. Wadą ozonu jest to, że powoduje korozję metali, utlenia np. powierzchnię metalowych silosów. Aby tego uniknąć, należy stosować ozon w stężeniu < 45 ppm. Ozon jest niebezpiecznym gazem dla człowieka. Aby uniknąć zatrucia, należy stosować detektory ozonu przy pracy z generatorem, a miejsce zabiegu zabezpieczyć przed dostępem osób postronnych. Dlatego ważne jest, aby zabieg był wykonywany przez profesjonalną firmę.


Bożena Kraczkowska, "Rolnicze ABC"


Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 5 (296) 13 maja 2015 r.

Źródło: Gazeta Olsztyńska

Polub nas na Facebooku:

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. jeruszek #1826365 | 83.24.*.* 1 paź 2015 11:42

    to prawda - ozonowanie jest dobrym sposobem na ususzenie po zalaniu i zwalczenie grzyba, powinno pomóc w pozbyciu się zbędnej wigloci.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz pokaż odpowiedzi (1)