Według zestawienia notowań cenowych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi w marcu br. polski rynek obrotu zbożami, konsumpcyjnymi jak i paszowymi odczuł wyraźny spadek cen.
Ceny pszenicy konsumpcyjnej w skupie, jako jedynego zboża, na koniec marca utrzymały lekko wzrostowy poziom uzyskując wartość 737,98 zł/t, Oznacza to, że w zestawieniu z końcem lutego przedstawione ceny są wyższe o 0,73 proc. Natomiast cena żyta konsumpcyjnego w marcu obniżyła się do wartości 510,26 zł/t i jest o 1,76 proc. niższa niż w lutym. W porównaniu do roku ubiegłego uzyskiwane w skupie ceny są w przypadku pszenicy konsumpcyjnej niższe o 4,61 proc., natomiast w przypadku żyta konsumpcyjnego o 9,40 proc.
Ceny zbóż paszowych spadły
Także w notowaniach cen skupu zbóż paszowych w lutym można było zaobserwować obniżenie ich wartości. W ciągu marca średnie ceny skupu kukurydzy zmalały z poziomu 597,20 do 584,98 zł/t (spadek o 2,09 proc.). Jest to jednocześnie cena o 16,43 proc. niższa od notowanej rok wcześniej.
W przypadku jęczmienia paszowego obniżka średniej ceny w skupie z 613,20 do 604,74 zł/t oznacza spadek o 1,40 proc. w ciągu miesiąca, a w porównaniu do końca marca 2014 roku ziarno tego zboża jest tańsze o 27,15 proc.
Na rynkach światowych obrotu zbożami zarejestrowano zróżnicowane wahania zarówno zbóż paszowych jak i zbóż konsumpcyjnych. Przeważały jednakże tendencje spadkowe.
Niewielki, ale stały wzrost ceny rzepaku
Rekordowo wysokie ubiegłoroczne zbiory rzepaku w Polsce, szacowane przez GUS na 3,6 mln t, wpływają˛ na rozmiary handlu zagranicznego tym surowcem. Wstępne dane handlowe, opublikowane przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, wskazują, że w pierwszych 7 miesiącach bieżącego sezonu 2014/15, eksport rzepaku z Polski wyniósł 779 tys. t. Oznacza to jeden z lepszych wyników w historii.
W skupie nasion rzepaku w Polsce marzec był kolejnym miesiącem, który przyniósł dalszy wzrost cen płaconych przez firmy skupujące. Na koniec marca cena skupu rzepaku kształtowała się na poziomie 1 555 zł/t, to o 43 zł więcej niż w lutym (wzrost o 2,77 proc.). Natomiast porównanie z ceną z 2015 wykazuje spadek o 5,27 proc. (cena – 1 637,00 zł/t).
Złe wiadomości dla producentów wołowiny i wieprzowiny
Przedświąteczny popyt nie przyczynił się do wzrostu cen trzody chlewnej i bydła na rynku krajowym. Jak wynika z prowadzonych notowań marzec przyniósł znaczne zmiany w cenowych odnotowywanych w skupie żywca zarówno mięsa czerwonego (wołowiny i wieprzowiny) jak i białego (brojlerów i indyków).
Poprawie podlegały jedynie notowania cenowe brojlerów kurzych oraz żywca indyczego. W marcu w skupie ceny za brojlery kurze podlegały niewielkiemu, ale stałemu wzrostowi z 3,45 do 3,51 zł/kg masy ciepłej poubojowej. Wzrost ceny w skali miesiąca wyniósł 1,87 proc., natomiast w skali roku cena spadła o 5,69 proc.
W skupie żywca indyczego, po okresowych wahaniach, również na koniec marca odnotowano zwyżkę wynoszącą 0,08 zł/kg wagi żywej (z 5,87 na 5,95 zł/kg wagi żywej). W okresie miesięcznym jest to zatem cena o 1,40 proc. wyższa, a w odniesieniu do poprzedniego roku o 5,88 proc. wyższe.
Notowania w skupie żywca wołowego w marcu systematycznie ulegały spadkowi z poziomu 6,23 do 6,07 zł/kg wagi żywej. Jest to spadek o 2,52 proc. w skali miesiąca. Osiągnięta na koniec marca cena wołowiny jest jednak o 1,79 proc. wyższa niż w tym samym okresie roku 2014 (5,96 zł/kg wagi żywej).
Najbardziej drastyczny spadek odnotowano w średnich cenach skupu żywca wieprzowego. W marcu ceny tego żywca z poziomu 4,62 zł/kg spadły do 4,43 zł/kg wagi żywej, co oznacza spadek o 4,19 proc. W porównaiu do analogicznego okresu roku poprzedniego cena ta jest również niższa o 11,22 proc.
Notowania w skupie żywca wołowego w marcu systematycznie ulegały spadkowi z poziomu 6,23 do 6,07 zł/kg wagi żywej. Jest to spadek o 2,52 proc. w skali miesiąca. Osiągnięta na koniec marca cena wołowiny jest jednak o 1,79 proc. wyższa niż w tym samym okresie roku 2014 (5,96 zł/kg wagi żywej).
Najbardziej drastyczny spadek odnotowano w średnich cenach skupu żywca wieprzowego. W marcu ceny tego żywca z poziomu 4,62 zł/kg spadły do 4,43 zł/kg wagi żywej, co oznacza spadek o 4,19 proc. W porównaiu do analogicznego okresu roku poprzedniego cena ta jest również niższa o 11,22 proc.
Podobne jak w Polsce tendencje w obrocie żywcem można było zaobserwować na rynkach europejskich i światowych.
Obniżki cen jaj spożywczych
Na rynku jaj spożywczych, pomimo okresu przedświątecznego, nie obserwowano wzrostów cenowych. Wprost przeciwnie, ostatni miesiąc przyniósł obniżki cen za oferowany asortymentem jaj spożywczych w poszczególnych klasach wielkości (poza klasą „S”). Średnia cena w notowaniach na koniec marca wynosiła 34,23 zł/100 sztuk, co oznacza spadek o 1,31 proc. w skali miesiąca. W porównaniu do ubiegłego roku uzyskiwane średnie ceny są jednak wyższe o 9,13 proc. Analizując ceny w poszczególnych klasach wielkości jedynie w klasie „S” odnotowano wzrost cen skupu za 100 szt. W pozostałych klasach jaja taniały.
Dalsza poprawa w artykułach mleczarskich
W marcu obrót zarówno tłuszczem mlecznym jak i mlekiem w proszku na rynku artykułów mleczarskich w Polsce ulegał dalszej poprawie. W przypadku obrotu masłem konfekcjonowanym oraz w blokach, odnotowany wzrost był niewielki, ale zauważalny. Cena płacona za masło konfekcjonowane wzrosła z 14,19 na koniec lutego do 14,46 zł/kg w notowaniach na koniec marca. Natomiast cena masła oferowanego w blokach w tym samym okresie wzrosła z 13,30 do 13,42 zł/kg. Jest to odpowiednio o 0,88 proc. i 1,85 proc. więcej niż w lutym. W odniesieniu do analogiczego okresu sprzed roku masło konfekcjonowane potaniało o 12,24 proc, natomiast masło w blokach o 9,74 proc.
Ceny oferowane na rynku za pełne mleko w proszku także uległały kolejnym podwyżkom. Za kg tego produktu na koniec marca oferowano 10,25 zł, a więc o 5,45 proc. więcej niż w lutym. Natomiast za mleko odtłuszczone w proszku na przełomie marca i kwietnia 2015 roku płacono o 4,50 proc. więcej niż przed miesiącem, a więc 8,33 zł/kg. W porównaniu do roku 2014 mleko pełne kosztuje o 46,52 proc. mniej, a odtłuszczone aż o 60,36 proc. mniej.
mgr inż. Robert Stopa, Warmińsko-Mazurski Ośrodek Doradztwa Rolniczego
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 4 (295) 15 kwietnia 2015 r.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez