Afrykański pomór świń spowodował ogromne straty dla hodowców trzody chlewnej. Stracili wiele milionów złotych, gdyż zamknęło się przed nimi wiele istotnych rynków zbytu. Muszą też przestrzegać wyśrubowanych norm wprowadzonych po to, by ograniczyć rozprzestrzenianie się wirusa ASF. Czy najnowszy projekt programu bioasekuracji, polegający na kategoryzacji stad, pomoże hodowcom?
Nowe plany służb weterynaryjnych
Od ubiegłego roku hodowców trzody chlewnej obowiązuje program bioasekuracji, który ma zminimalizować ryzyko rozprzestrzeniania się wirusa ASF. Ale to nie wszystko. Służby weterynaryjne planują także wprowadzenie kategoryzacji dla gospodarstw utrzymujących świnie. Kategoryzacja będzie obowiązywała nie tylko na terenach, które dotknięte są ograniczeniami w związku z występowaniem ASF, ale na terenie całego kraju. Program kategoryzacji ma wzmocnić bariery przeciwepizootyczne, które stanowią pierwszą linię obrony nie tylko w kwestii ASF, ale też przeciwko innym czynnikom chorobotwórczym, które powodują groźne i uciążliwe choroby świń. W programie kategoryzacji chodzi również o to, by chronić populację trzody chlewnej przed dzikimi zwierzętami, które mogą być nosicielami wirusa.
Kategorie o różnym poziomie bioasekuracji
Kategoryzacja ma objąć gospodarstwa zarówno komercyjne, jak i niekomercyjne i to bez względu na ilość hodowanych w nich świń. Dla wszystkich kategorii gospodarstw zostaną ustalone minimalne wymogi, które będą musieli spełniać ich właściciele. Będą one dotyczyły między innymi zasad przemieszczania się świń pomiędzy gospodarstwami należącymi do różnych kategorii, a także przemieszczania do innych miejsc, na przykład do rzeźni. Program kategoryzacji będzie wdrażany stopniowo — ma to potrwać około 5-6 lat.
— materiał przechowywany w gospodarstwie, który jest użytkowany jako ściółka dla świń, ma być zabezpieczony przed dostępem dzikich zwierząt,
— wszystkie czynności przy obsłudze świń mają wykonywać osoby, które nie biorą udziału w polowaniach na zwierzęta łowne, chyba że od momenty polowania minęły trzy doby lub więcej,
— na teren gospodarstwa, w którym hodowana jest trzoda chlewna nie mogą być wwożone żadne części zastrzelonych lub martwych dzików,
— dostępu do świń nie mogą mieć psy i koty, konieczne jest zainstalowanie barier przeciwko gryzoniom,
— przez siedem dni od wprowadzenia świń do stada żadna ze świń nie może tego stada opuścić, z wyjątkiem zwierząt przeznaczonych bezpośrednio do uboju,
— przed wjazdem i wyjazdem z gospodarstwa muszą być wyłożone specjalne maty dezynfekcyjne,
— ogrodzenie gospodarstwa musi być odpowiednio wysokie i zabezpieczone przed ewentualnym dostaniem się do wnętrza dzików i innych dzikich zwierząt,
— do minimum należy ograniczyć wjazdy i wyjazdy z gospodarstwa. Konieczne jest prowadzenie dokumentacji wjazdów i wyjazdów oraz dopuszczanie wjazdu wyłącznie tych pojazdów, które mają udokumentowaną dezynfekcję.
— ograniczenie do minimum wjazdów na teren gospodarstwa, prowadzenie dokumentacji wjazdów i wyjazdów, dopuszczanie wjazdu wyłącznie tych pojazdów, które mają udokumentowaną dezynfekcję,
— będzie określona minimalna odległość od gospodarstw I i II kategorii,
— stosowanie śluz dezynfekcyjnych dla pracowników i weterynarzy z możliwością pełnego umycia się,
— pracownicy obsługujący zwierzęta nie mogą mieć kontaktu ze świniami z gospodarstw I i II kategorii,
— udokumentowane pochodzenie oraz jakość zdrowotna materiału biologicznego,
— udokumentowane pochodzenie pasz oraz nowo zakupionych zwierząt,
— uniemożliwienie ptakom dostępu do pomieszczeń, w których znajdują się świnie.
— osoby pracujące przy świniach nie mogą mieć kontaktu ze zwierzętami z gospodarstw kategorii innej niż IV,
— pasza do żywienia zwierząt ma pochodzić bezpośrednio z zakładu paszowego i być dostarczona transportem z tego zakładu lub przez zatwierdzonego pośrednika,
— każda dostawa świń musi najpierw na 21 dni trafić do wydzielonej stacji kwarantanny, w której będzie osobna obsługa, sprzęt oraz miejsce do przechowywania paszy,
— w gospodarstwie muszą powstać specjalne śluzy dla pojazdów z paszą i zwierzętami, aby te nie wjeżdżały bezpośrednio na teren gospodarstwa,
— gospodarstwo musi być objęte stałym nadzorem lekarsko-weterynaryjnym oraz mieć wdrożone plany profilaktyczne przeciwko chorobom zakaźnym i zaraźliwym.
Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 4 (295) 15 kwietnia 2015 r.
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Dodaj komentarz Odśwież
Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez