Wtorek, 22 sierpnia 2017

Żeby krowy dawały więcej mleka

2015-02-11 12:00:00 (ost. akt: 2015-02-24 13:19:06)
Preferowaną techniką zakiszania młóta browarnianego jest zakiszanie w rękawach foliowych.

Preferowaną techniką zakiszania młóta browarnianego jest zakiszanie w rękawach foliowych.

Autor zdjęcia: Lew-Trans

Podziel się:

Co mają wspólnego rolnicy i browarnicy? O tym, że rolnicy dostarczają browarnikom surowców do produkcji piwa, wiedzą wszyscy, ale producenci złocistego napoju także wspomagają rolników, zwłaszcza hodowców bydła mlecznego. Kluczem tej pomocy jest młóto.

Podczas produkcji piwa powstaje produkt uboczny w postaci młóta browarnianego. Można by je po prostu wyrzucić, jednak okazuje się, że to, co browarnikom jest już niepotrzebne, jest bardzo cenne dla hodowców bydła mlecznego. Młóto browarniane zawiera w suchej masie około 30 procent wartościowego białka jelitowego, które świetnie sprawdza się jako dodatek do paszy dla krów również w żywieniu TMR. Dodatek młóta do dziennej dawki pozwala obniżyć koszt żywienia stada i umożliwia zmniejszenie stosowania śruty poekstrakcyjnej sojowej. Jest nie tylko łatwo przyswajalne i ma wysokie właściwości odżywcze, ale też poprawia smakowitość paszy podawanej bydłu i może być stosowane również w żywieniu innych zwierząt gospodarskich, jak owce i trzoda chlewna.
Jego skład może być nieco różny w zależności od rodzaju ziarna wykorzystywanego do produkcji piwa. Najczęściej w młócie znajduje się jęczmień i słód jęczmienny, kukurydza i ryż. Gdy młóto jest świeże, wygląda jak jasnobrązowa kasza i pachnie świeżym chlebem. Nic więc dziwnego, że zwierzęta chętnie jedzą pokarm wzbogacony młótem browarnianym.

Kiszone lub suszone


Oprócz wysokiej zawartości białka w młócie, ma ono też sporo aminokwasów, a także mikro- i makroelementów, w szczególności witaminy: B1, B2, B4, B5, A oraz E. Białko, które znajduje się w młócie jest tylko w połowie rozkładane w żwaczu, co oznacza, że w żwaczu nie rośnie koncentracja azotu amoniakalnego. Dzięki temu młóto browarniane jest idealnym składnikiem odżywczym dla krów mlecznych. Jest też smaczne i zwierzęta chętnie je jedzą, co wpływa na wzrost pobierania paszy. Jednak młóto bardzo szybko traci swoją świeżość, dlatego zimą powinno być wykorzystane w ciągu 6-7 dni, a latem tylko do 3 dni, w innym wypadku należy je zakonserwować przez suszenie lub zakiszanie.
Młóto ma w sobie sporo wody, przez co łatwo fermentuje. Kiszone wystarczy na dłużej i nie trzeba się obawiać, że po pewnym czasie się zepsuje. Preferowaną techniką jest zakiszanie w rękawach foliowych. Kiszenie młóta nie jest jedynym sposobem przedłużenia jego żywotności. Równie długo zachowa swoje właściwości młóto suszone — niestety, jest droższe niż kiszone, co należy uwzględnić przy kalkulacji kosztów.

Precyzyjne dawki młóta


Młóto browarniane zaliczamy do pasz mlekopędnych — po wprowadzeniu go do dawki pokarmowej dla krów widoczny jest zauważalny przyrost produkcji mleka. Mleka jest nie tylko więcej, ale też ma większą zawartość tłuszczu i kazeiny.
Choć młóto browarniane jest doskonałym pokarmem dla bydła mlecznego, nie zaleca się zbyt dużych dawek. Podawanie dawek wyższych niż zalecane nie sprawi, że mleka będzie jeszcze więcej. Zalecana optymalna dawka młóta dla krowy w okresie laktacji nie powinna przekraczać 6-8 kilogramów na dobę (maksymalnie 4-14 kg). Najlepiej stosować je w początkowej i środkowej fazie laktacji, w połączeniu z kiszonką z kukurydzy i kiszonką z traw. Tymczasem zdarzają się rolnicy, którzy dobowo podają krowom aż 20 kilogramów młóta browarniczego, co jest błędem. Na negatywne efekty nie trzeba długo czekać. Pierwszym z nich jest obniżenie zawartości tłuszczu w mleku, potem pojawiają się biegunki. Nie należy też stosować młóta w żywieniu krów zasuszonych, gdyż może wywołać kłopoty w okresie okołoporodowym. Jednak przy rozsądnym dawkowaniu i precyzyjnym stosowaniu niewątpliwie podnosi smakowitość dawki i zwiększa produkcję mleka.

Kupuj tylko sprawdzone młóto


Omawiając pozytywne właściwości młóta browarnianego, trzeba też wspomnieć o aspektach higienicznych. Tylko dobrej jakości młóto, pochodzące z browaru spełniającego wszelkie normy sanitarne, sprawdzi się jako pełnowartościowy pokarm dla bydła mlecznego. Bardzo ważne jest zachowanie wszelkiej higieny w browarze, szczególnie w tym miejscu, w którym przechowywane są pasze.
Równie ważne są warunki kiszenia i przechowywania młóta browarnianego. Należy stosować najwyższej jakości folie oraz zadbać o ich doszczelnienie. Konieczne jest również dopilnowanie terminu kiszenia, które powinno trwać około 3-4 tygodni.

Anna Banaszkiewicz

Artykuł ukazał się w miesięczniku "Rolnicze ABC" nr 2 (293) 11 lutego 2015 r.
Polub nas na Facebooku:

Komentarze (4) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. SPRAWDZONY TOWAR #2168975 | 83.11.*.* 27 sty 2017 09:30

    Jeśli ktoś szuka zaufanego dostawcę to polecam, Firmę Lew-Trans Agro jest to dystrybutor, który gwarantuje nam odpowiedniej jakości towar i gwarantuje dostawy przez cały rok!!! Polecam !!!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  2. ZADOWOLONY #2168972 | 83.11.*.* 27 sty 2017 09:24

    WITAM, TAK BARDZO WAŻNĄ KWESTIĄ JEST ABY MŁÓTO KTÓRE ZAMAWIAMY BYŁO ŚWIEŻĘ WTEDY MAMY PEWNOŚĆ, ŻE NIE BĘDZIEMY MIELI PROBLEMÓW Z PRZECHOWANIEM TEGO TOWARU, JEŚLI SIĘ DOBRZE ZAKONSERWUJE TO MAMY DOBRĄ PASZĘ NA DŁUGI CZAS DO KARMIENIA JA ZAMAWIAM JEDEN TRANSPORT, KTÓRY KARMIE MAX DO 4 MIESIĘCY I NIE MAM ŻADNYCH STRAT!!!

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  3. Merkeczq #2056877 | 212.244.*.* 1 wrz 2016 02:27

    Zdecydowanie trzeba zwrócić uwagę na jakość młóta browarnianego. Kilka razy przejechałem się na jego kupnie u niepewnych dostawców. Teraz jestem stałym klientem www.domino.org.pl i tam planuje zostać do końca. Mają najlepsze młóto browarniane a przy tym atrakcyjne cenowo. Stosuje je przy żywieniu bydła mlecznego. Wszystko z korzyścią dla mnie.

    ! - + odpowiedz na ten komentarz

  4. Lander #1943039 | 94.254.*.* 29 lut 2016 20:33

    https://web.facebook.com/pphuwg/

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) ! - + odpowiedz na ten komentarz